Sunce je dio naše svakodnevnice – prisutno je od zore do sumraka, a UV zrake prolaze kroz oblake i tijekom najoblačnijih dana – stoga smo neizbježno i dugotrajno izloženi njegovom štetnom utjecaju. Za Vas smo izdvojili čak pet načina zaštite kože od štetnog djelovanja sunca, koji dokazano preventiraju svaki mogući negativan utjecaj sunca.

KRATKA POVIJEST ZAŠTITE OD SUNCA

Dugo nije bilo poznato koliko sunce može naštetiti našoj koži. No, već početkom dvadesetog stoljeća u medicini se pretjeranu izloženost suncu kreće dovoditi u vezu s rakom kože. Kreme za sunčanje postoje već stotinjak godina, no kako li se svijet borio protiv čudnih djelovanja najveće zvijezde u galaksiji – sunca prije tog vremena?

Heifer.org prenosi nekoliko povijesnih činjenica o prvotnim civilizacijskim ponašanjima u vezi zaštite od sunca. Tako na primjer u drevnom Egiptu građani su osmišljavali svakojake napitke i tvorili guste mješavine koje bi topikalno nanosili na kožu. Jedan od sastojaka koji su nanosili na kožu. takozvano ‘ulje rižinih mekinja’ se, radi svojih dobrobiti koristi i danas u kozmetici namijenjenoj za sunčanje.

Tijekom drugog svijetskog rata, kako bi preventivno djelovao protiv užarenih doticaja sunca u kabini u kojoj je boravio tijekom visoko-letnih misija, pilot, koji je istovremeno bio odlikovani farmacist, Benjamin Green,  razvio je ideju za tzv. ”Red Pet Vet”, kratko za sintagmu ”red veterinary petrolatum”, što u prijevodu znači ”crveni veterinarski vazelin”.  Proizvod je bio sastavni dio opreme u ratnim vozilima koji su bili strategijski postavljeni u tropikalna područja. Kasnije se na temelju Greenovog umijeća kreiranja efikasne smjese za zaštitu od sunca, nakon što je u mješavinu ubacio kokosovo ulje, a i kakao maslac, razvila i farmaceutska kompanija ”Coppertone”.

Međutim, crveni veterinarski vazelin kao proizvod koji je, tijekom drugog svijetskog rata, na prvi dojam djelovao kao čarolija za prevenciju prijevremenog starenja kože, hiperpigmentacije, ali i ostalih mogućih nuspojava izlaganja suncu, danas se krije iza nekadašnje slavne pozicije među ostalim konkurentnim kozmetičkim preparatima za tu namjenu. Nažalost, razlog tome je što SPF 2 od Red Pet Veta nikako se ne može usporediti s današnjim SPF-om koji obećava zaštitu i do dojmljivih 100.

U nastavku pročitajte koji su to 5 načina zaštite kože od sunca.

  1. Pravilna krema za sunčanje – krema sa zaštitnim faktorom

Provjerena i učinkovita krema za sunčanje je vaš prvi saveznik u borbi protiv sunca. Što veći faktor – to bolje. Drugim riječima, kako faktor reprezentira koliko duže možete boraviti na suncu s manjim posljedicama prilikom izlaganja, tako će vam za duži boravak na suncu biti potreban jači SPF (Sun Protection Faktor, odnosno zaštitni faktor protiv sunca). Također, bitno je reaplicirati kremu nakon nekog vremena. Kremu za sunčanje se preporučava nositi i tijekom oblačnog vremena, iz razloga što manjak sunca ne znači da je prisutstvo UV zraka smanjeno.

Na raspolaganju imate dvije vrsta krema – mineralne SPF kreme ili kemijske SPF kreme. Dok kemijske kreme za sunčanje koriste kemikalije za filtriranje štetnih UV zraka, mineralne kreme za sunčanje tvore fizičku barijeru protiv ultraljubičastog zračenja mineralnim sastojcima poput titanovog dioksida ili cinkovog oksida.

2. Izbjegavajte direktni kontakt sa suncem – boravite u hladu

Tijekom ljetnih mjeseci susret sa jakim suncem je neophodan, no njegov negativan učinak svakako možete umanjiti smanjivanjem vremena koje provodite u direktnom kontaktu s njim. Kad god je to moguće, preporučujemo da boravite u hladu, te izbjegavajte dugotrajno izlaganje direktnim sunčevim zrakama – na taj način instantno spriječavate sve potencijalne posljedice.

Djelovanje štetnih UV zraka je najjače u razdoblju između 10 ujutro i 16 popodne, te se stoga preporučava izbjegavanje sunca u tom vremenskom periodu.

3. Hidratacija 

Hidratacija vodom je bitna za tijelo koliko iznutra, toliko i izvana. Stanje hidracije tijela pokazuje se i izvana – naša koža neprestano diše i za normalnu funkciju potrebna joj je dovoljna količina vode, koju održavamo pravilnim unosom vode. Taj unos vode je tijekom ljetnih mjeseci, ali i jačeg sunca općenito – zaista bitan. Pobrinite se da svom organizmu pružite barem dvije litre vode dnevno.

4. Prikladna odjeća i sunčane naočale

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti vezano za prevenciju štete izazvane suncem također preporučava nošenje prikladne odjeće, što podrazumijeva duge rukave i smanjenje izlaganja kože direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Također, preporučava se korištenje šešira koji zasjenjuje vaše lice, vrat i uši i uz to par sunčanih naočala. Sunčane naočale s lećama koje imaju 99% do 100% UV apsorpciju pružaju optimalnu zaštitu očima i okolnoj koži.

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj