U ovom članku predstavit ću vam čak 10 zamjena za jaja. Postoji puno zdravih alternativa i sigurna sam da će vam bar jedna pasat.

Jaja su jedna od zdravijih namirnica koje su nam svakodnevno dostupne, što ih čini popularnom opcijom za obrok ili samo kao sastojak za jela.

Jaja se često koriste u kuhinji, pogotovo kod kolača. Zato su potrebna skoro u svakom receptu.

No ljudi znaju izbjegavati jaja radi različitih razloga. To je najčešće radi alergija ili dijetalne preferencije.

Srećom postoji mnoštvo alternativa za jaja. U ovom članku navest ću ih čak 10.

Ovih 10 zamjena za jaja garantiraju vam pronalazak savršene alternative za ovu ključnu namirnicu.

10 zamjena za jaja:

 1. Pire od jabuka 

  – Pire od jabuka je namirnica dobivena od kuhanih jabuka. Često se zasladi ili aromatizira sa začinima poput cimeta i muškatnog oraščića. Oko 65 grama pirea od jabuka može biti savršena zamjena za jedno jaje. Najbolje je da koristite nezačinjen pire od jabuka. Ukoliko koristite zaslađeni pire, onda preporučujem da smanjite količinu šećera u receptu općenito.

 2. Zgnječena banana 

  – Ovaj način je popularna zamjena za jaja. Jedina negativna strana pravljenja recepata koje uključuje banane kao sastojak je to što će vaš gotovi produkt imati blagi okus po bananama. Ukoliko to želite izbjeći onda preporučam da koristite zgnječeni avokado ili bundevu. 65 grama voćnog pirea je solidna količina zamjene za jedno jaje. Ovakva zamjena najučinkovitija je kod torti, muffina i browniesa, odnosno svega sa gušćom konzistencijom.

 3. Mljevene chia sjemenke/sjemenke lana

  – Ove sjemenke su jako nutritivne same po sebi. Izrazito su pune omega 3 masnih kiselina, vlakana i drugih po zdravlje dobrih spojeva. Sjemenke možete usitniti kod kuće ili kupiti već mljevene u trgovini. Kako biste napravili alternativu za jaje pomiješajte 7 grama mljevenih sjemenki sa 3 jušne žlice vode te pustite dok se kompletno ne opuste i zgusnu. S obzirom da će ovakva alternativa za jaja jelima donijeti orašast okus, ona najbolje prolazi kod palačinki, vafli, muffina, kruha i keksa.

   

  Pogledajte ovu pristupačnu ponudu chia sjemenki:

 1. Kupovna zamjena za jaja 

  – U trgovinama se može naći alternativa za jaja. Najčešće su napravljena od krumpirovog škroba ili škroba od tapioke. Ovakvi gotovi proizvodi su namjenjeni za sve vrste jela i ne utječu na završni okus. Svako pakiranje dolazi sa svojim posebnim načinom pripreme, ali najčešće se 10 grama proizvoda kombinira sa 2-3 jušne žlice mlake vode.

 2. Svileni tofu 

  Tofu je u praksi kondenzirano sojino mlijeko, odnosno mlijeko od soje koje je obrađeno i stisnuto kako bi propimilo nama poznati čvrsti oblik. Tekstura tofua varira ovisno o količini vode od koje se sastoji. Što se više vode istisne, to tofu postaje čvršći. Kako biste zamjenili jedno jaje potrebno je koristiti oko 60 grama pirea tofua, odnosno svileni tofu. Svileni tofu je često bezukusan, ali s obzirom da jela može zgusnuti onda se preporuča upotreba kod browniesa, keksa te brzih kolača. Također brzi kruh bez kvasca.

 3. Ocat i soda bikarbona 

  – Pomiješajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone sa jednom jušnom žlicom octa. Na taj način možete lako zamijeniti jedno jaje u svojim receptima. Spoj ovih dvaju sastojaka kreira kemijsku reakciju koja stvara ugljični dioksid i vodu, što na ostale sastojke djeluje lagano i prozračno.

 4. Jogurt ili buttermilk 

  – I jogurt i buttermilk su dobra zamjena za jaja. Najbolje je koristiti običan čvrsti jogurt.  Koristite 60 grama jogurta ili buttermilka za svako jaje koje želite zamjeniti. Ova zamjena najbolje djeluje na muffine i torte, radi svoje konzistencije.

 5. Aru prah 

  – Aru prah je južnoamerička biljka koja ima visok udio škroba. Radi toga je odlična prirodna zamjena za jaja. Liči na krumpirov škrob i lako se pronađe u svim trgovinama sa zdravim namirnicama. Mješavina 20 grama aru praha sa tri jušne žlice vode može se koristiti kako biste zamjenili jedno jaje u svom kuhanju.

 6. Gazirana voda

  – Mineralna voda može dodati vlažnost svakom receptu, ali također djeluje i kao sredstvo za kvašenje. Ugljikov dioksid zarobljava mjehuriće zraka, što pomaže finalnom produktu da bude lagan i mekan. Jedno jaje možete zamijeniti sa 60 grama gazirane vode.

 7. Želatina

  – Želatina je gelirajući sastojak koji možete biti odlična alternativa za jaja. Kako biste zamjenili jedno jaje otopite oko 10 grama želatine bez okusa u jednoj jušnoj žlici vode. Zatim promiješajte 2 jušne žlice kipuće vode dok se smjesa ne zapjeni. Ukoliko želite vegansku opciju, preporučam vam agar-agar prah. Njega trebate 10 grama i potrebno je pomiješati sa jednom jušnom žlicom vode. To je zamjena za jedno jaje. Ni želatina niti agar-agar prah ne utječu na završni okus, ali mogu malo promijeniti teksturu.

Izvor: healthline.com

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj