U svijetu ljepote i beauty lifestyle-a možemo naići na mitove kao i u svakoj drugoj životnoj temi. U ovom članku, kao što sam naziv govori, bit će predstavljeni beauty mitovi – njih čak 20, i istinite činjenice koje se kriju iza njih. 

Beauty mitovi o ljepoti, te općenito mitovi koji se odnose na područje ljepote i lifestylea nisu nam nepoznanica. Prelistajte stranice svog omiljenog modnog časopisa ili pogledajte blog o ljepoti i vjerojatno ćete dobiti gomilu savjeta. Iznenađujuće, ima puno toga što je ili netočno ili jednostavno pogrešno. Je li vam ikada netko rekao da se suha koža može popraviti samo pijenjem više vode ili da trnci pri korištenju pojedinih proizvoda znače da proizvod djeluje?

Mit: staklenka ili prozirna ambalaža je u redu, ono što je najvažnije ono što je unutra, a ne samo pakiranje.

Činjenica: Ambalaža je ključna komponenta proizvoda za njegovu kožu. Ako pakiranje izlaže ono što je unutra svjetlost i zrak, da bi moglo značiti da će ključni sastojci izgubiti učinkovitost mnogo prije.

Najbolje je tražiti proizvode za njegovu kožu s bioaktivnim sastojcima koji dolaze samo u pakiranim spremnicima koji su hermetički zatvoreni ili drže zrak što je više moguće i koji su neprozirni ili imaju UV premaz koji ih štiti i od svjetlosti i od zraka.

Mit: Određeni sastojci za njegovu kožu djeluje bolje kada se koriste noću jer se koža najbolje obnavlja dok spavate.

Činjenica: Koža je u načinu regeneracije 24 sata, a istraživanja su pokazala da se bolje popravlja tijekom dana kada smo aktivni, nego kada se odmaramo.

Na temelju istraživanja, optimalno vrijeme za ozdravljenje kože ili tijela je tijekom dana kada su naša tijela aktivna i u pokretu. To dodatno potiče protok krvi, kisik, obnovu stanica i druge tjelesne funkcije što pomaže u cjelokupnim procesima ozdravljenja i održavanja.

Vaša koža je prijemčiva i ima koristi od velikog broja sastojaka bez obzira na doba dana. Vaša koža ne prati koje je doba dana, stoga koristite proizvode i sastojke na temelju onoga što najbolje odgovara vašoj rutini. Krema za sunčanje je, naravno, očita iznimka, jer je potrebna samo tijekom dana.

Mit: Nanošenje kreme za lice masirajućim pokretima prema gore i vježbe za lice pomažu ‘podići’ kožu i spriječiti opuštanje.

Činjenica: Kad god vidite da se koža pomiče gore ili dolje, rastežete elastična i kolagenska potporna vlakna kože uzrokujući njezino prerano opuštanje, što se upravo događa tijekom vježbi za lice.

Što više pomičete kožu, više rastežete i razgrađujete prirodnu vlaknu elastinu i kolagenu kože što dovodi do preranog opuštanja. Gravitacija i starost već rade na povlačenju kože prema dolje; ne trebate pomoći ubrzavanju procesa!

Studije koje su proučavale rezultate vježbi lica pokazuju neznatno subjektivno poboljšanje nekih znakova starenja, ali studije su bile kratkotrajne (nekoliko tjedana do mjeseci), što znači da ne mjere promjene do kojih bi došlo ako bi se vježba godinama provodila rutinski.

Beauty mitovi: Nikada ne smijete istiskivati prištić.

Činjenica: Istiskivanje prištića na pravi način pomoći će da brže nestane!

Standardni savjet o tome da nikada ne iskočite prištić je pogrešan: ne samo da se to može učiniti sigurno bez ranjavanja kože izazivanja krasta, već oslobađanje pritiska unutar prištića oslobađa tvar koja oštećuje kožu. Naravno, nikada ne želite oštetiti kožu, zbog čega ovaj zadatak treba obaviti s najvećim pažnjom. Vrijeme je ključno jer je ključno znati kada je mrlja spremna za oslobađanje sadržaja. Znat ćete da je spreman kada vidite primjetnu “bijelu glavu” na površini, a osip počne izgledati i osjećati se lagano natečeno. Kada dođe pravo vrijeme, morate biti što nježniji.

Beauty mitovi: Čista ljepota jamči da je proizvod siguran i prirodan.

Činjenica: Nigdje u svijetu ne postoji regulirana definicija što znači “čista ljepota” tako da svatko može koristiti vlastitu definiciju. Dobra njegovana koža je pametna kombinacija sastojaka koji su sigurni i učinkoviti.

Istina je mnogo drugačija od jednostavnog vjerovanja da je sve prirodno dobro, a sve kemijsko loše. “Čista ljepota” nikada ne bi trebala biti vezana za sintetičke sastojke u odnosu na prirodne sastojke. Sintetski sastojci mogu biti potpuno sigurni, učinkoviti i održivi, ​​dok prirodni sastojci mogu biti štetni, neučinkoviti i neodrživi. Bez obzira je li označena kao “čista ljepota” ili slično, najvažnije je da svaki proizvod za njegovu kožu sadrži najkorisniju mješavinu prirodnih sastojaka koji ne izazivaju iritaciju, zajedno s pametnim odabirom sigurnih i učinkovitih sintetičkih sastojaka.

Beauty mitovi: akne odraslih razlikuju se od akni tinejdžera.

Činjenica: Ono što uzrokuje akne (i može ih pogoršati ili produžiti zacjeljivanje) isto je za tinejdžere i odrasle. Također, ono što pomaže u kontroli i liječenju akni isto je bez obzira na vašu dob.

Nema istraživanja koja pokazuju da se akne odraslih fiziološki razlikuju od akni tinejdžera. Dio zbrke oko ovog mita proizlazi iz činjenice da mnogi odrasli koji se bore s aknama vjeruju da su proizvodi za kožu sklonu aknama napravljeni za tinejdžere, tako da se neće pozabaviti korijenskim uzrokom svojih “odraslih” akni, ali to nije ono što istraživanje pokazuje da je istina.

Beauty mitovi: Kreme za sunčanje s ultra visokim SPF-om pružaju eksponencijalno bolju zaštitu.

Činjenica: Kreme za sunčanje sa SPF ocjenom iznad 50 imaju svoje mjesto, ali nemojte biti previše samouvjereni. Stvarnost je da SPF 100 blokira samo oko 3% više UVB zraka od SPF 30 na temelju redovitog testiranja. A SPF ocjena odnosi se samo na UVB zrake; ne govore vam ništa o UVA zrakama, koje uzrokuju starenje kože i igraju ulogu u raku kože.

Evo kako se kvari:

SPF je skraćenica za “Faktor zaštite od sunca”.

Ova je ocjena vremenski utemeljena mjera koliko UVB zaštite pruža krema za sunčanje kada se obilno nanese na kožu. SPF 15 štiti kožu od 93% UVB zraka, SPF 30 blokira oko 97%, SPF 50 blokira 98%, a SPF 100 blokira 99% na temelju reguliranog testiranja.

Kako znati štiti li krema za sunčanje od UVA zraka? Tu dolazi tvrdnja širokog spektra. Kako bi zaslužila ovu tvrdnju, formula za zaštitu od sunca mora proći ono što je poznato kao test kritične valne duljine.

Jedna vrlo važna činjenica o kremi za sunčanje: morate je nanijeti dovoljno kako biste postigli zaštitu na koju ukazuje njegova SPF ocjena. Bezbrojne studije provedene diljem svijeta dosljedno su pokazale da ljudi premalo nanose kremu za sunčanje, često nanose manje od polovice onoga što je potrebno za postizanje službene SPF ocjene proizvoda.

Mit: Svakodnevno nošenje kreme za sunčanje dovodi do nedostatka vitamina D.

Činjenica: Učinak kreme za sunčanje na razinu vitamina D smatra se minimalnim za većinu ljudi. Ironično, preskakanje kreme za sunčanje i preplanulost mogu izazvati nedostatak vitamina D.

Istina je da su svi izloženi riziku od nedostatka vitamina D, bilo da imaju svjetlije ili tamnije tonove kože, čak i među ljudima koji žive u sunčanoj klimi i na otvorenom su tijekom cijele godine. Preskakanje kreme za sunčanje je slučaj u kojem rizik značajno nadmašuje nagradu, tako da jednostavno nema smisla činiti u nadi da ćete povećati razinu vitamina D. To će kratkoročno i dugoročno negativno utjecati na vaš izgled i potencijalno zdravlje, što naposljetku nije nimalo dobro.

Mit: Kemikalije su loše za kožu, stoga potražite kozmetiku s oznakom ‘bez kemikalija’.

Činjenica: Svi kozmetički sastojci, čak i oni prirodni, su kemikalije. Sve od zraka koji udišemo do oceana, biljaka, hrane, odjeće i samo ljudsko tijelo je napravljeno od kemikalija ili se oslanja na kemijske reakcije da bi funkcioniralo.

Moramo prestati razmišljati o riječi “kemikalije” negativno jer istina je da kao što postoje dobri i loši sastojci za kožu, postoje dobre i loše kemikalije. Bez kemikalija ne bismo imali nikakve sastojke za njegu kože!

Dobre kemikalije mogu učiniti loše stvari ako se koriste previše, ako se koriste pogrešno ili je izloženost previsoka (na primjer, pijenje previše vode može biti kobno). Mnoge kemikalije za koje se tvrdi da su loše za vas savršeno su sigurne u uobičajenim količinama, što je istina koja se odnosi na mnoge kozmetičke sastojke kao što su parabeni, akrilati, PEG i sastojci za zaštitu od sunca. Doziranje je jako bitno.

Beauty mitovi: minimalistička rutina njege kože je najbolja

Činjenica: minimalistička rutina može raditi za neke. Međutim, ako imate višestruke ili tvrdoglave brige kao što su fine linije, bore, velike pore, začepljene pore, neujednačen ton kože, akne, rozacea, seboreja, masna koža ili diskoloracija i tako dalje, minimalistička njega kože neće biti dobra. dovoljna te vaše brige o koži samo će se pogoršati.

Rutine za njegu kože mogu biti malo zbunjujuće, pogotovo ako ste novi u njezi kože. I iako bi to što morate napraviti manje koraka ujutro i navečer moglo zvučati privlačno, to ne funkcionira za svakoga. Mnogima je potrebno više. Kao i kod većine stvari koje se odnose na njegu kože, ne postoji jedinstveni plan za sve. Iako minimalističke rutine njege kože mogu biti u trendu i mogu funkcionirati za neke, važno je razmisliti o svojim osobnim ciljevima i brigama za njegu kože, a zatim u skladu s tim sastaviti rutinu njege kože. Ne zaboravite malo eksperimentirati i vidjeti koja kombinacija daje najbolje rezultate.

Beauty mitovi: Redoslijed nanošenja proizvoda za njegu kože nije bitan.

Činjenica: Nanošenje proizvoda za njegu kože određenim redoslijedom jako je važno za ključne korake na početku i na kraju vaše rutine, a postoji jednostavno pravilo za slojeve proizvoda između.

Općenito pravilo za svaku rutinu njege kože je da je prvi korak očistiti kožu, zatim nanijeti tonik, a zatim nanijeti AHA ili BHA piling koji se ne nanosi. Nakon tih koraka nanosite sve ostale proizvode u svojoj rutini njege kože redoslijedom njihove konzistencije, od najtanjih do najdebljih. Posljednji proizvod koji nanesete tijekom dana je uvijek krema za sunčanje (ništa osim šminke ne smije se nanositi preko kreme za sunčanje).

Noću možete po želji završiti hidratantnom kremom za lice i kremom za područje oko očiju, iako ako imate masnu kožu, možda će vam biti dovoljna hidratacija koju pružaju proizvodi usmjereni na tretmane poput seruma. Ako namjeravate koristiti masku za lice koja se ostavlja preko noći, nanesite je kao posljednji korak u noćnoj rutini.

Beauty mitovi: Pijenje više vode, odnosno hidratacija liječi suhu kožu.

Činjenica: Studije pokazuju da pijenje dodatne vode ima mali ili nikakav utjecaj na vidljivo ublažavanje suhe kože.

Postoji samo jedna studija koja ukazuje na to da bi pijenje više vode nominalno moglo pomoći suhoj koži, ali bilo je potrebno otprilike galon vode da se vidi poboljšanje (a galon je dvostruko veći od osam čaša vode koje obično čujete kako se preporučuje). Što je još važnije, poboljšanje je bilo tako neznatno da većina ljudi ne bi primijetila razliku u stvarnom životu osim ako nisu dehidrirani,  u kojem slučaju bi nastavak normalne (ne prekomjerne) potrošnje vode vjerojatno poboljšao izgled kože.

Što može pomoći? Nanošenje obnavljajućih sastojaka kao što su ceramidi, hijaluronska kiselina, omega masne kiseline, lecitin, elektroliti, niacinamid, nemirisna biljna ulja i glicerin.

Beauty mitovi: Masna koža ne stari tako brzo kao suha

Činjenica: Višak ulja može učiniti sitne linije i bore nešto manje uočljivim, ali ne određuje koliko brzo koža stari niti vas čini manje osjetljivim na prijevremene znakove starenja.

Bez obzira na tip kože, nezaštićeno izlaganje suncu (najveći krivac), genetika, ponavljajući pokreti lica (plus povlačenje i povlačenje kože), zdravlje, način života, gravitacija i još mnogo toga imaju ulogu u tome koliko brzo koža stari. Istraživanja potvrđuju da je bitno biti što nježniji prema svojoj koži. Također je važno osigurati da svaki dan dobivate dobru dozu antioksidansa, sastojaka koji obnavljaju, obnavljaju i umiruju kožu. I što je najvažnije, budite marljivi u svakodnevnoj obilatoj primjeni kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili više jer je to vaša najbolja obrana protiv znakova starenja.

Mit: Osjećaj hladnoće ili trnce znači da proizvod radi.

Činjenica: Kratak, sekundarni osjećaj trnaca, kakav možete dobiti od pilinga koji se ne nanosi, je u redu, ali dugotrajni osjećaj hladnoće ili trnce je način na koji vam koža kaže da je nadražena, a ne pomaže.

Neki ljudi osjećaju lagane, kratkotrajne trnce kada probaju veće koncentracije sastojaka za piling kao što je glikolna kiselina. Ako je osjećaj kratak (traje samo nekoliko sekundi) i suptilan, nije zabrinjavajući. Zašto? Jer ponekad je to početni odgovor kože na bioaktivni sastojak. U slučaju kiselina za piling, njihove prednosti su veće od kratkotrajne iritacije.

U idealnom slučaju, ovaj će se osjećaj povući nakon što se koža navikne na sastojak za piling. Ako se ne dogodi ili ako se osjećaj pogorša, bilo bi najbolje prestati koristiti proizvod (ako je možda previše za vašu kožu).

Najčešći sastojci koji izazivaju hladnoću ili trnce na koži su denaturirani ili SD alkohol, mentol, mentil laktat, ulje paprene metvice, kamfor i eukaliptus. Izbjegavajte proizvode koji sadrže te sastojke, pogotovo kada su među prvim navedenim sastojcima.

Beauty mitovi: Podočnjaci, osobito oni koje ste naslijedili, mogu se ispraviti ako dobijete pravu kremu za područje oko očiju

Činjenica: Riješiti se mračnih ciklusa vrlo je teško, ali još više ako ste naslijedili problem kao obiteljsku osobinu. Kada je uzrok vaših podočnjaka naslijeđen, krema za područje oko očiju neće biti od velike pomoći, ali laseri i određeni kozmetički korektivni postupci bi mogli pomoći.

Neki tamni krugovi oko očiju dobro reagiraju na sastojke poput niacinamida, retinola, vitamina C i azelainske kiseline. Nanošenje alfa ili beta hidroksi kiselinskog pilinga bez nanošenja i, naravno, svakodnevna primjena kreme za sunčanje na bazi minerala također može pomoći. Ali ako imate genetsku/fiziološku sklonost podočnjacima, bit će potrebno više od njege kože da biste riješili temeljne uzroke.

Mit: Trebali biste izbjegavati proizvode za njegu kože i kose koji sadrže sulfate, parabene i mineralna ulja jer svi ti sastojci predstavljaju rizik za vaše zdravlje.

Činjenica: Sulfati, parabeni i mineralno ulje sjajni su sastojci u svijetu njege kože s desetljećima istraživanja koja dokazuju njihovu učinkovitost i sigurnost, no i dalje ih se pogrešno kleveta i kleveta. Upravo kad pomislimo da je nepravedna negativna pompa o njima splasnula, ona se ponovno kreće, često dodajući nove pogrešne informacije u priču.

Parabeni su konzervansi za hranu i također se prirodno nalaze u biljkama kao što su malina, trešnja, mrkva i luk. Mineralno ulje je bezbojno ulje bez mirisa koje se smatra potpuno sigurnim i benignim za kožu.

Mit: Kemijski sastojci za zaštitu od sunca loši su za vašu kožu

Činjenica: Takozvane “kemijske” aktivne tvari za zaštitu od sunca same po sebi nisu loše za kožu. Ovo je još jedan primjer “kemijskih” (sintetičkih) sastojaka koji se gledaju negativno kada je istraživanje 100% jasno da je prijetnja sunčevog UV svjetla prava opasnost. Sve što možete učiniti da zaštitite svoju kožu od sunca spasit će je od preranog starenja i smanjiti rizik od raka.

Tehnički, svi sastojci za zaštitu od sunca (zapravo, svi kozmetički sastojci, bez obzira na izvor) smatraju se “kemikalijama”. Postoje dvije glavne vrste sastojaka za zaštitu od sunca, mineralni i nemineralni. Mineralni sastojci za zaštitu od sunca uključuju cink oksid i titanijev dioksid. Nemineralne aktivne tvari za zaštitu od sunca kao što su oksibenzon i oktinoksat često se smatraju “kemijskim”. Točniji naziv za ove nemineralne kreme za sunčanje je sintetički, budući da su izrađene u laboratoriju, a potpuno su sigurne i učinkovite kada se koriste prema uputama.

Mit: Trebali biste odabrati BHA ili AHA piling i nikada ih ne koristiti zajedno.

Činjenica: Za neke ljude AHA i BHA se mogu koristiti zajedno – naizmjenično ili istovremeno – s iznimno pozitivnim rezultatima.

Iako možda nećete morati koristiti AHA i BHA piling zajedno, apsolutno možete – ono što je najvažnije je eksperimentiranje kako biste saznali koja metoda nanošenja vam najbolje odgovara. Ključni razlog za korištenje AHA i BHA pilinga u isto vrijeme je treba li vašoj koži temeljitiji piling. To bi mogao biti slučaj za one koji imaju uznapredovale znakove oštećenja od sunca, duboke bore, tvrdoglave začepljene pore i izbočine ili upornu dosadnu kožu koja se ljušti.

Mit: Redovne profesionalne njege lica su obavezne za najbolju njegu svoje kože

Činjenica: Redovne njege lica nisu uvjet za postizanje boljeg izgleda kože i često mogu biti gubitak vremena i novca. Posebno su problematični tretmani za lice koji se oslanjaju na proizvode koji sadrže iritantne, vrlo mirisne sastojke, koji vuku ili navlače kožu, koriste uređaje koji više puta oštećuju barijeru ili koriste paru na koži.

Istina je da kod kuće možete postići čistu, zdravu, blistavu kožu uz dosljednu upotrebu dobro formuliranih proizvoda za vaš tip kože i probleme. Ovaj cilj ide ruku pod ruku sa svakim danom biti pametan za sunčanje. Premda tretmani lica mogu biti opuštajući i u pravim rukama kratkoročno pružiti neke uočljive rezultate, oni nisu uvjet za sjajnu kožu na dugi rok.

Mit: Niacinamid ne biste trebali primjenjivati ​​istovremeno s vitaminom C ili retinolom

Činjenica: Retinol, vitamin C i niacinamid mogu se koristiti zajedno bez brige. Zapravo, korištenje sva tri ima sinergijski učinak koji poboljšava vaše rezultate.

Iako su svi ovi sastojci superzvijezda sami po sebi nevjerojatno učinkoviti, istraživanja su pokazala da kombinacija niacinamida s retinolom može održati kožu mirnom i poboljšati podnošljivost, dok retinol djeluje svojom magijom u borbi protiv bora. Ova dva sastojka djeluju na različite, ali komplementarne načine kako bi umanjili znakove starenja, a istodobno rješavaju i druge probleme poput proširenih pora i neujednačenog tona kože. Također je sigurno koristiti niacinamid i vitamin C, bilo zajedno u istom proizvodu, ili u kombinaciji iz različitih proizvoda koje stavljate jedan preko drugog.

Kad god koristitenove aktivne sastojke ili kombinirate napredne formule, pametno ih je postupno uvoditi u svoju rutinu. Sve dok ih vaša koža dobro podnosi, možete povećati učestalost korištenja po želji.

 

Izvor

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj