U ovom članku ću vam predstavit 2 načina kako jednostavno možete napraviti ružinu vodicu kod kuće. Ovaj ružina vodica recept vrlo je pristupačan i vaš tonik za lice  je gotov u tren oka.

Što je ružina vodica?

Ružina voda je aromatizirana voda napravljena opuštanjem ružinih latica u vodi. Osim toga, to je hidrosolni dio destilata ružinih latica, podproizvod proizvodnje ružinog ulja za uporabu u parfemu.

Koristi se za aromatiziranje hrane, te kao komponenta u nekim kozmetičkim i medicinskim pripravcima, te u vjerske svrhe diljem Europe i Azije.

Postoji nekoličina različitih načina korištenja ovog pripravka od cvijetova ruže. Ružina voda nije samo ugodnog mirisa, već je i iznimno svestrana. Ima širok raspon namjena, uključujući toner za lice, parfem za kosu, mirisni sprej za hlađenje i osvježivač posteljine.
Latice ruža su jestive, a ružina voda ima svoje mjesto i u kulinarskom svijetu.

Odabir ružinih latica

Postoji više od stotinu različitih vrsta ruža. Ako ste dovoljno sretni da imate ruže koje rastu u vašem vrtu možete ih koristiti za ružinu vodicu.

Ako ćete sami brati ruže, učinite to u ranim jutarnjim satima kada cvjetovi imaju najintenzivniji miris. Tako će vaša ružina vodica biti bolja.
Također možete kupiti ruže, ali one bi trebale biti iz organskog izvora.

Važno je koristiti ružine latice bez pesticida kako vaša gotova ružina voda ne bi bila puna kemikalija.

RUŽINA VODICA: KAKO NAPRAVITI?

kako napraviti ružina voda šta je ružina voda

 • Postoje dva relativno jednostavna načina za napraviti ružinog voda kod kuće: kuhanje vs. destilacija

 

 • Metoda kuhanja

Ova metoda je najlakši (i najbrži) način za napraviti ružinu vodicu. Potrebno vam je nekoliko ružinih latica, destilirana voda, veliki lonac, cjedilo, mjerne čaše i zatvorene posude (staklenka ili bočica za raspršivanje).

 1. Pripremite ruže. Izvadite latice iz stabljika dok ne dobijete veću količinu latica. Nakon što imate željenu količinu, očistite latice vodom iz slavine kako biste se riješili prljavštine. Dodajte latice i vodu u lonac. Potopite latice u dovoljno vode da ih pokrije. Sve više će razrijediti konačni rezultat.
 2. Stavite vodu kuhati na srednje jako vatru. Nakon što počne kuhati, pokrijte i smanjite na nižu postavku. Stavite poklopac preko posude. Ostavite da tako lagano kuha na laganoj vatri otprilike 15 do 30 minuta ili dok latice ne izgube boju (trebale bi biti blijedo ružičaste).
 3. Isključite toplinu, maknite poklopac s posude i pustite da se potpuno ohladi.
 4. Procijedite smjesu. Možete koristiti cjeditelj kako biste odvojili latice i novu ružinu vodu. Kad završite, latice možete baciti. Stavite ružinu vodu u zatvorenu posudu. Ovaj beauty tretman može se čuvati u hladnjaku do mjesec dana, a u vašem kupaonskom ormariću do tjedan dana.
 •  Metoda destilacije

Destilacija je tradicionalni način stvaranja ružine vodice. Zahtijeva više vremena, ali ima jasniju boju i još više prirodnih prednosti od prethodnog načina pripreme. Prije početka potrebno je da imate latice ruže, led, staklenu zdjelu, destiliranu vodu, veliki lonac (s poklopcem), cjedilo i zatvorenu posudu.

 1. Pripremite ruže. Izvadite latice iz stabljika (što više to bolje). Nakon što imate željenu količinu, očistite latice vodom iz slavine kako biste se riješili prljavštine (Sušeno cvijeće se također može koristiti.)
 2. Pripremite veliki lonac. Stavite malu zdjelu (ili vrh keramičkog tanjura) u središte velikog lonca. Ako zdjela nije dovoljno povišena da sakrije rubove lonca, upotrijebite drugu zdjelu ili bilo što otporno na toplinu kako biste je podigli. To će djelovati kao poluga za poklopac lonca. Dodajte latice i vodu oko staklene zdjele. Stavite latice u lonac i oko posude prije dodavanja destilirane vode (pazeći da ne uđe unutar zdjele.) Uzmite poklopac lonca i okrenite ga naopako (suprotno od onoga kako ga obično stavljate), a zatim ga stavite na lonac. Poklopac se koristi za hvatanje pare unutar lonca.
 3. Stavite malo leda na vrh poklopca. Led će stvoriti kondenzaciju unutar lonca i pomoći ubrzati paru. Kondenzacija prožeta ružama skupljat će se na donjoj strani poklopca lonca, a zatim kapati unutar čiste zdjele, dajući vam čistiju, koncentriraniju ružinu vodu. Kako se led počinje topiti, uklonite vodu i nastavite dodavati još leda. Nakon što voda unutar lonca počne ključati, smanjite toplinu i pustite vodu da se kuha. Trajat će oko 20 do 25 minuta ili dok boja ružinih latica ne izblijedi.
 4. Ulijte ružinu vodu u zatvorenu posudu. Isključite toplinu i pričekajte da se smjesa ohladi prije uklanjanja poklopca, pazeći da u zdjelu ne kapaju preostale kocke leda ili voda. Izvadite zdjelu iz lonca prije ulijevanja ružine vode u staklenu posudu ili bočicu za raspršivanje. To je to. Ovaj proces je malo kompleksniji od prethodnog, ali svakako se isplati. Na ovaj način ružina voda ima veći koncentrat ruža i s time i veći učinak.
//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj