U ovom članku predstavit ću vam recept za tzv. self rising brašno koje se često spominje u stranim receptima, ukoliko ih pratite. 

Ovu je namirnicu malo teže naći na našem tržištu, ali zapravo je poprilično jednostavna za napraviti kod kuće. Ne dajte se zbuniti.

Samodizajuće brašno je izuzetno jednostavno i vjerojatno ćete se začuditi kada shvatite da su vam ustvari potrebno samo tri sastojka.

Dva sastojka koja imate u svojoj kuhinji!

Samodizajuće brašno je lagano za napraviti te samo naziv djeluje komplicirano, no to ono ustvari nije.

Self rising brašno recept: sastojci

  • 120 grama glatkog brašna s manjim udjelom proteina
  • 1 i 1/2 čajna žličica praška za pecivo
  • Četvrtina čajne žličice soli

Priprema:

Sve što trebate napraviti je temeljito pomiješati zajedno sva tri sastojka. Vaše samodizajuće brašno je gotovo u tren oka!

Nešto malo o brašnu:

Brašno, bilo bijelo ili integralno brašno, isporučuje veliki udio hranjivih sastojaka potrebnih našim tijelima kako bi osigurali rast i zdravlje.

Brašno se koristi kao osnova za mnoge prehrambene proizvode od žitarica, uključujući kruh, kekse, tjesteninu, peciva i kolače.

Hranjive tvari koje sadrži neprestano se isporučuju tijekom dana prosječne osobe. Naš obrok za doručak, ručak i večeru obično sadrži proizvode ili na bazi brašna, ili s dodanim brašnom.

Brašno je izvrstan izvor proteina, vitamina, vlakana i složenih ugljikohidrata. Također ima malo masti i kolesterola.

Pšenica, od čega se brašno radi, ima mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje. Poznata je po tome što kontrolira težinu, improvizira tjelesni metabolizam, štiti od visokog krvnog tlaka, preventira tip 2 dijabetes, neke studije navode da štiti od raka dojke te također preventira srčani udar.

Važno je napomenuti da 120 grama brašna sadrži otprilike 400 kalorija i 15 grama proteina. Međutim, također sadrži mnoštvo različitih minerala i vitamina kao što su vitamin A, kalcij, vitamin B2, Cink, Željezo, vitamin B9, magnezij, vitamin B1, fosfor, kalij i ostali vitamini i minerali koji su bitni za naše tijelo.

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

1 Comment

Komentiraj