Dehidrirana, odnosno sušena lubenica jedna je od najukusnijih i najzdravijih grickalica koje možete napraviti. Ovaj sušena lubenica recept je jednostavno napravljen od 100% lubenice. Prirodno je veganski, bez glutena i prirodno sladak. 

Ova poslastica je zaista vrijedna vremena koje se ulaže kod pripreme, premda sam postupak pripreme nije nimalo kompliciran. U nastavku saznajte kako napraviti sušenu lubenicu kod kuće, u samo nekoliko koraka.

”Glavni sastojak lubenice je voda i to čak 90 posto, što je čini izrazito korisnom za vruće ljetne dane jer će spriječiti dehidraciju, a uz to je bez straha možete jesti ako ste na dijeti. Lubenica sadrži antioksidante koje iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali koje tijelo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posljedica pušenja, zagađenja ili stresa.”

Sušena lubenica: priprema

susena lubenica suha lubenica kako osusiti lubenicu

  1. Lubenicu je za početak potrebno prerezati na pola, a zatim odatle na četvrtine. (Preporuka je staviti sloj ručnika za posuđe ispod daske za rezanje, jer sok od lubenice stvara ogroman, ljepljiv nered.)
  2. Nakon što lubenicu narežete na četvrtine, narežite i maknite njenu koru i oljuštite na komade, pokušavajući dobiti što više od nje,
  3. Sada narežite lubenicu na kriške od otprilike centimetar i pol-dva, pa opet na pola. Cilj je da kriške lubenice budu tanje kako bi se lakše i pravilnije osušile, ali opet nije dobro ni da budu pretanke.
  4. Sada imate opciju lubenicu sušiti pomoću dehidratora, ali ako ga nemate onda bez brige – moguće je za to koristiti i običnu pećnicu! Na dehidratoru bez postavke temperature trebat će 8 – 12 sati. Ako možete postaviti temperaturu vašeg dehidratora, postavite je na 55 ° C da radi 18 – 24 sata. Trebat će duže, ali lubenica je slađeg ukusa i boljeg je okusa ako se sporije suši. To je trik za bolji okus! Što se tiče sušenja pomoću pećnice – postavite temperaturu na 60-70 stupnjeva i sušite otprilike 10-12 sati, s povremenim okretanjem. Nakon tog vremena vaša sušena lubenica bi trebala biti gotova. Međutim, svaka pećnica je različita i vrijeme sušenja svakako može varirati te je preporučivo to imati na umu.

Ukoliko imate kakvih savjeta, pitanja ili jednostavno želite izraziti svoje mišljenje, to slobodno napravite u komentarima! 🙂

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj