U ovom članku predstavit ću vam jedan vrlo jedinstven japanske palačinke recept – japanska inačica klasičnih palačinki.

Ove palačinke su posebne po tome što izgledaju deblje i mekše čak i od američkih palačinki. Kad ih probate nećete ostati ravnodušni.

Što su to japanske palačinke? 

Palačinke su postojale u Japanu od 17. stoljeća kada se tijekom budističkih ceremonija posluživala slatka, napunjena i presavijena palačinka. Ova palačinka na kraju je razdvojena na dvije verzije – slatku verziju i slanu verziju. Slana palačinka zatim se evoluirala dalje i dobila naziv ”okonomiyaki” i status japanske delicije. Slatko punjene palačinke počele su se izrađivati ​​tehnikama sličnim onima koje se koriste za izradu casutera ili castella torta. Ova spužvasta palačinka postala je norma.

japanske palačinke recept

Photo: Chopstickchronicles.com

Japanske palačinke recept: sastojci

Za ove palačinke bit će vam potrebno više sastojaka nego na što ste navikli pri pravljenju palačinki.

Krenut ćemo od suhih pa doći do mokrih sastojaka:

 • 125 grama glatkog brašna
 • četvrtina jušne žlice sode bikarbone
 • pola jušne žlice praška za pecivo
 • prstohvat soli
 • žutanjak od jednog jajeta i bjelanjak or tri jajeta
 • 25 grama otopljenog maslaca
 • 150 grama buttermilka (ima ga za kupiti u Lidl trgovinama i imate varijantu od Dukata pod nazivom ”Stepko”)
 • 50-100 grama šećera, po želji (koji se dodaje bjelanjcima)
 • naribane korice od četvrtine jednog limuna, ukoliko nećete naribanu koricu onda iskoristite jednu čajnu žličicu vanilije (ne smijete preskočiti ovaj korak!)
 • pola čajne žličice limunovog soka

Japanske palačinke recept: priprema

 1. U veliku zdjelu prvo stavite buttermilk, dodajte žutanjak i naribajte limunove korice. Pomiješajte i zatim dodajte otopljeni maslac.
 2. U drugu zdjelu pomiješajte skupa sve suhe sastojke.
 3. Dobro pomiješajte mokre sastojke i odmah možete dodati suhe sastojke. Dobro miješajte s mutilicom, ali pazite da ne miješate previše jer smjesa tako može postati preteška.
 4. U treću posudu dodajte tri bjelanjka u kombinaciji sa limunovim sokom. Miješajte bjalnjke sa ručnim mikserom dok ne dobiju pjenastu teksturu te zatim dodajte šećera i još jednom promiješajte. Ovo je najbitniji dio u receptu jer to je ono što će napraviti da palačinke budu mekane poput oblaka. Bjelanjke miješajte dok ne dobiju gustu konzistenciju poput kreme za kremšnite.
 5. Dodajte izmiksani bjelanjak u glavnu posudu, no pazite da to radite postepeno – par žlica smjese u jednom trenutku, postepeno dodavajući ostatak smjese.
 6. Vaša smjesa je spremna za pečenje. Zagrijte tavu i nakon što je zagrijana stavite količinu smjese po želji. Pecite otprilike tri minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Bitno je da palačinke budu kompletno pečene u sredini te ukoliko želite možete pokriti tavu poklopcem nakon što ih okrenete.
 7. Nakon pečenja s obje strane vaše palačinke su gotove i možete ih poslužiti po ukusu – s raznim preljevima i/ili dodatcima. Uživajte u ovom kreativnom receptu i dobar tek!

Cijeli proces miješanja/kombiniranja sastojaka trebao bi izgledati ovako:

japanske palačinke recept japanske palačinke recept sastojci

 

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj