U ovom članku ću predstavit zamjene za šećer – njih čak 10. U nastavku saznajte kojih je 10 najzdravijih alternativa za šećer.

Ove zdrave alternative za šećer mogu u potpunosti nadomjestiti obični šećer i promjenit vaše recepte u tren oka!

No prvo, zašto je prekomjerna konzumacija šećera loša za naše zdravlje?

Šećer se koristi u prehrani kako bi zasladio, očuvao i pojačao okus hrane. Prehrana s visokim udjelom šećera poznata je po svom lošem djelovanju na zdravlje.

Prekomjerni unos šećera može dovesti dp sve od problema sa zubima i usnom šupljine, pretilosti pa do nastanka dijabetesa tip 2. Kada jedete više šećera, dodatni inzulin u vašem krvotoku može utjecati na vaše arterije po cijelom tijelu.

To uzrokuje da se njihovi zidovi upale, rastu deblji od normalnih, što u konačnici stresira vaše srce i oštećuje ga tijekom vremena.

”Ono što zaista razlikuje vrijednost bijelog i smeđeg šećera nisu kalorije (jer su iste) već nutritivni sadržaj, aroma i okus. Bijeli šećer se dobiva iz šećerne repe ili šećerne trske u takozvanom postupku rafinacije koji uključuje čitav niz kemijskih obrada: fosfatacija, karbonatacija, alkalizacija, sulfitacija… Industrija koristi niz agresivnih kemikalija (formalin, EDTA, klorna voda, fosforna kiselina, sumporni dioksid) kako bi se dobio kristalni bijeli šećer.” izvor: atma.hr

U nastavku saznajte koje sastojke možete koristit kao zamjenu za šećer:

1. Sirup od smeđe riže

Ahorn, Sirup, Lebensmittel, Lecker, Schmackhaft, Glas

Sirup od riže, odnosno rižin sirup ima gustu i gnjecastu konzistenciju koja nalikuje na med. Tako je sličan i intenzitet slatkoće okusa, ali okus se razlikuje od većine drugih zaslađivača. Dobiva se iz kuhane smeđe cjelovite riže.

2. Kokosov šećer

Kokosnuss, Nuss, Schale, Braun, Fruchtfleisch, Exotisch

Čisti šećer od kokosove palme je prirodni produkt od nektara kokosove palme. Šećer od kokosa ima niski glikemijski index i uz to je visoko nutritivan i dobar izbor za alternativu za uobičajeni šećer.

3. Šećer od datulja

Termine, Getrocknete, Essen, Getrocknete Früchte, Sweet

Šećer od datulja se dobiva od dobro usitnjenih suhih datulja. Malo je slatkast, ali mana mu je što se ne može otopiti radi grudaste konzistencije. No, bez obzira na tu nepraktičnost, šećer od datulja je zdrava i nutritivna alternativa/zamjena za šećer.

4. Javorov sirup

zamjene za šećer zdrave alternative za šećer u kuhinji

Javorov sirup, odnosno sirup od javora se dobiva iz soka stabla javora. Nakon izvlačenja i kuhanja sirupa, voda isparava i ostane ono što nam je poznato kao tamni sirup guste konzistencije – Javorov sirup. Nakon procesa dobivanja javorovog sirupa njegov sastav je više od 60% šećera. Odličan je izvor cinka i mangana.

5. Javorov šećer

Javorov šećer vrsta je šećera koja se priprema sa sokom od stabla javora. Da bi se proizveo, sok se kuha dok se iz njega ne ukloni gotovo sva voda i ne iskristalizira preostali sadržaj. Kada koristite javorov šećer u pečenju, možda ćete htjeti smanjiti količinu šećera, jer je javorov šećer gotovo dvostruko slađi od običnog šećera.

6. Melasa šećerne trske

Zucker, Zuckerdose, Rohrzucker, Kaffee, Geschirr, Cafe

Melasa je zapravo višak koji se stvara tijekom procesa stvaranja šećera. Dosta je gust i najčešće se koristi u pripremi slatkih deserata. Bitno je znati da je malo slađe od šećera te s time morate računati da je potrebno stavljati manju količinu, kako bi se izbjegla prekomjerna slatkoća.

7. Rapadura

Rapadura predstavlja prirodni zaslađivač dobiven iz dehidriranog soka šećerne trske i inače se prodaje u formi čvrstih, tamno-smeđih pločica. Za razliku od bijelog šećera, rapadura sadrži molase i s time zadržava vitamine i minerale koji su prirodno prisutni u soku šećerne trske.

8. Stevija

Ovo je vjerojatno jedan od najpoznatijih prirodnih zaslađivača. Stevija se dobiva iz biljke podrijetlom iz Paragvaja i prirodno je nađen u tekućoj formi ili čak u formi praha. Dovoljna je vrlo mala količina kako bi ste zasladili nešto sa stevijom. Primjerice, dvije do tri kapi su sasvim dovoljne kako biste zasladile šalicu čaja.

9. Sucanat

Sucanat je minimalno rafiniran oblik šećera od trske. Za razliku od rafiniranog šećera, sucanat je zrnat, a ne kristalan,

10. Xylitol/Ksilitol

Ksilitol je prirodni alkohol koji se nalazi u većini biljaka, uključujući mnogo voća i povrća. Izvađen je iz breze i široko se koristi kao zamjena za šećer i u pravljenju “bez šećera” žvakaćih guma, bombona i drugih bombona.

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj