U ovom članku predstavit ću vam nekoliko znanstveno dokazanih razloga važnosti pravilnog unosa tekućine u organizam, odnosno objasniti zašto je voda važna. 

Nekoliko kratkih činjenica o vodi

Ljudsko tijelo se sastoji od 60% vode. Ono koristi vodu u svim svojim stanicama, organima i tkivu, kako bi reguliralo temperaturu i održavalo normalnu tjelesnu funkciju.

Tijelo vodu gubi kroz disanje, znojenje i probavni sustav. Važno je dovoljno se hidrirati tako što pijemo dovoljne količine tekućine i jedemo hranu koja sadrži vodu.

Količina vode potrebna kod svakog pojedinca je malo diferencijalna jer ovisi o nekoliko faktora, kao što je primjerice klima u kojoj živite, koliko ste fizički aktivni te imate li kakvu bolest ili općenito neke zdravstvene probleme.

Zašto je voda važna i pogodnosti vode saznajte u nastavku.

U mom prijašnjem članku možete pročitati o hrani koja djeluje povoljno na san! Klikom na ovaj link.

1. Voda štiti vaša tkiva, leđnu moždinu i zglobove

Osim što voda pomaže protiv žeđi i u reguliranju tjelesne temperature, voda se brine da vaša tjelesna tkiva budu dovoljno vlažna, odnosno oči, nos i usta. S time što održavate svoje tijelo hidratizirano istovremeno mu omogućavate da održava optimalne razine vlažnosti u ovim osjetljivim regijama tijela te uostalom i u krvi, kostima i mozgu. Osim toga, djeluje zaštitno za leđnu moždinu i ponaša se kao lubrikant za vaše zglobove.

2. Voda riješava tjelesni otpad

Dovoljan unos vode dozvoljava vašem tijelu da se riješava tjelesnog otpada putem znojenja, mokrenja i stolice. Bubrezi i jetra koriste ju kako bi se riješili otpada, kao i ostali unutarnji organi. Osim toga, voda djeluje povoljno na vaš probavni sustav tako što smanjuje vjerojatnost zatvora, omekšavajući vašu stolicu te pomažući kretanju hrane kroz vaš probavni trakt.

3. Voda pomaže u probavi

Probava započinje sa slinom, čija je baza voda. Probava se zasniva na enzimima koji se nalaze u slini te pomoću njih tijelo lakše probavlja hranu i otapa minerale i druge nutrijente. Pravilna probava olakšava tijelu pristup mineralima i nutrijentima. Voda je također potrebna za probavljanje topivih vlakana. Pomoću vode, ova vlakna se lakše otapaju i doprinose zdravlju vašeg debelog crijeva tako što formiraju meku stolicu koja lakše prolazi.

4. Voda preventira dehidraciju

Vaše tijelo gubi tekućinu kada obavljate žustru tjelesnu aktivnost, znojite se pri visokoj temperaturi ili imate temperaturu ili ako pokupite neku bolest koja rezultira povraćanjem/proljevom. U tim slučajevima vaše tijelo je sklono gubljenju vode. Ukoliko dođe do bilo koje od ovih pojava, važno je da povećate unos tekućine u svoje tijelo, kako biste vratili u normalu prirodne razine hidracije. Vaš doktor bi vam mogao i preporučiti da pijete više tekućine kako biste se riješili drugih zdravstvenih problema, kao što je upala mjehura ili kamenac u mokraćnom sustavu.

Koliko je vode potrebno unositi?

Nema jasnog pravila što se tiče unosa vode i mnogi pojedinci ispunjavaju svoje dnevne potrebe za hidratacijom jednostavnom čašom vode eventualno kad su žedni (navodi se u izvješću o preporukama hranjivih tvari s Instituta za medicinu Nacionalnih akademija).

Zapravo većina ljudi dobrog tjelesnog zdravlja uzima dovoljno tekućine pijući vodu i druga pića kada su žedni, kao i ispijanjem napitka uz svaki svoj obrok, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Ako niste sigurni u svoju razinu hidratacije, pogledajte mokraću. Ako je svijetle i prozirne boje, u dobroj ste formi. Ako je zatamjena i pomalo neobična, vrlo lako da ste dehidrirani.

Izvor: www.everydayhealth.com

//azoaltou.com/afu.php?zoneid=3618532

Komentiraj